Members Login
Username 
 
Password 
    Remember Me  
Post Info TOPIC: Tanda-tanda Kematian Yang Baik


Newbie

Status: Offline
Posts: 4
Date:
Tanda-tanda Kematian Yang Baik


Alamat mati dalam  Husnulghathimah (keadaan baik)
1.. Sempat mengucap dua kalimah  syahadah.2.. Berpeluh didahi. Sabda Rasulullah:"Bahawa matinya seseorang  mukmin itu dengan keluarnya  peluh  didahi", Riwayat oleh Ahamd  dan Termidzi.3.. Mati pada malam atau hari Jumaat. Sabda Rasulullah  "Tidak seorang muslim pun yang mati pada hari atau malam Jumaat melainkan Allah akan menjaganya dari fitnah kubur."4.. Mati di medan perang kerana  membela agama Allah.5.. Bagi orang yang mati syahid ada 6 kelebihan:

     1..  Akan diampuni dengan serta merta dosanya serta diperlihatkan tempat duduknya  disyurga (kecuali  mereka yang masih ada urusan hutang). 
     2.. Diselamatkan  dari seksa kubur.
     3.. Aman dari ketakutan yang teramat besar dan  dahsyat.
     4.. Diperhiasi dengan iman.
     5.. Dikahwinkan dengan bidadari  (semiskin - miskin ialah 49 bidadari).
     6.. Dapat memberi syafaat kepada 70  orang keluarganya. -Riwayat oleh Termizi, Ahamd dan Ibnu Majah.6.. Mati  kerana melhirkan anak.7.. Mati kerana taun, Sabda Rasulullah, "taun itu satu  kematian syahid bagi setiap mukmin". (Hendakalh ia sabar dan redha  menganggungnya). Riwayat oleh Muslim.8.. Mati akibat sakit perut maka ia  mati syahid, sabda Rasulullah, "Dan barang siapa mati kerana sakit perut maka  ia mati syahid". Riwayat oleh Muslim.9.. Mati tengelam dan tertimbus  oleh bangunan.10.. Mati terbakar. Riwayat Tabrani.11.. Mati dalam nifas.  Riwayat At Tabrani.12.. Mati kerana sakit TB. Sabda Rasulullullah, "orang  yang mati kerana menanggung penyakit kurus kering ia mati syahid." Riwayat  Tabrani.13.. Mati akibat luka perang du jalan Allah. Sabda  Rasulullah"Barangsiapa yang luka kerana perang di jalan Allah itu mati, maka  beerti ia syahid, atau kena pijak oleh unta atau kudanya atau ia mati  ditempat tidurnya (setelah berperang itu) dengan sebab apa - apa pun yang  dikehendaki oleh Allah, maka sesungguhnya ia adalah mati syahid dan akan masuk  syurga". Riwayat Daud.14.. Mati mempertahankan harta. Riwayat  Bokhari.15.. Mati kerana mempertahankan diri. Sabda Rasulullah "Barangsiapa  terbunuh kerana mempertahankan darahnya (dirinya) maka ianya mati  syahid.Riwayat Abu Daud.16.. Mati dalam bersiap - siap untuk berperang  dijalan Allah.17.. Mati ketika sedang beramal soleh seperti sedang menuntut  ilmu(ilmu yang dibolehkan oleh Islam) dimasjid atau sedang berdakwah.18..  Berkata Abu Laith, "Barangsiapa yang ingin selamat dari seksa kubur maka  haruslah ia melazimi 4 perkara dan meninggalakan 4 perkara:
1.. Mejaga  sembahyang 5 waktu.
2.. Banyak bersedekah.
3.. Banyak membaca Al  Quran.
4.. Banyak bertasbih.Dan hendaklah ia meninggalakan:
1.. Meninggalkan dusta.
2.. Meninggalakan sifat khianat.
3.. Meninggalkan  sifat mengadu - domba.
4.. Mejaga  Kencing.          <-- yg ni apa yekkk? ada maksud lain ke.. Ya  Allah,seandainya dirinya tercipta untukku,utk agamaku,baik utk duniaku dan  akhiratku,maka satukanlah kami di dunia&akhirat buat  selamanya __________________
~tomme~
Page 1 of 1  sorted by
 
Quick Reply

Please log in to post quick replies.

Tweet this page Post to Digg Post to Del.icio.us


Create your own FREE Forum
Report Abuse
Powered by ActiveBoard